+36 1 269-8211 info@spiritnyar.hu

Örkény István – Tóték

#tóték

Leírás

„A Tóték… a magam szándéka szerint a kiszolgáltatottak tragikomédiája. (…) Kölcsönös függőségben élünk, egy személyben vagyunk zsarnokok és áldozatok.” (Örkény István)

 „A megdarált húst összedolgozzuk tojással, tejbe áztatott zsömlével, sóval, borssal, és forró zsírban vagy olajban húspogácsákat sütünk belőle. Figyelem: Nekünk, emlősöknek nem mellékes kérdés, hogy mi daráljuk-e a húst, vagy bennünket darálnak-e meg.” (Örkény István: Fasírt)
Egy idilli hegyi faluban, Mátraszentannán a Tót családhoz egy nap az orosz fronton harcoló fiuk parancsnoka érkezik. A harctéri időszak az őrnagy idegzetét súlyosan roncsolta, ezért Tótéknál szeretné tölteni a szabadságát. Hogy az idő ne teljen haszontalanul, közös dobozolásra kényszeríti a családot. Tóték bízva abban, hogy – az őrnagy közbenjárásával – fiuk kedvezményekben részesül a fronton, éjjel-nappal dobozolnak.
„A Tóték… a magam szándéka szerint a kiszolgáltatottak tragikomédiája. (…) Kölcsönös függőségben élünk, egy személyben vagyunk zsarnokok és áldozatok. (…) Hitem szerint az Őrnagy és a Tűzoltóparancsnok valójában egy személy. Ahhoz persze, hogy ebből drámai mű lehessen, össze kellett szikráztatni a benne rejlő pólusokat… A mű azt kérdezi, hogy véges-e vagy végtelen az elnyomottak tűrőképessége, és azt válaszolja: van ennek is végpontja, amelyen túl béketűrésünk elfogy, és föllázadunk.” (Örkény István)

Szereposztás

Az Őrnagy – Orosz Ákos
Tót – Jantyik Csaba
Tótné – Nagyváradi Erzsébet
Ágika – Gyöngy Zsuzsa
Postás – Mészáros Tamás
Pap / Cipriáni / Lajtoskocsis – Széll Attila

Díszlet-jelmeztervező: Szitás Bernadette
Rendező: Szitás Barbara

Előadások időpontja és helyszíne

2018. július 03. (kedd) 20:00
Spirit Színház BEMUTATÓ
Jegyvásárlás

2018. július 04. (szerda) 20:00
Spirit Színház
Jegyvásárlás

2018. július 05. (csütörtök) 20:00
Spirit Színház
Jegyvásárlás

Trailer

 

Olvasnivaló

 
Szólj hozzá Te is!